Grand Prix en Masters
Capelle a/d IJSSEL 2022

  • Veel inschrijvingen  wat belooft een mooi toernooi te worden.
    Uit Zeeland diverse deelnemers waarover U hier wat kunt teruigvinden.
    5e kwalificatieronde
    Joris van 't Zelfden beet de spits af en deed dat op indrukwekkende manier. Allereerst werd gewonnen van Martin de Laat met 20-17 in 17 beurten om daarna van Bas Pelgrom te verliezen met 126-20 maar het was goed genoeg voor een plek in de vierde ronde.
    Sylvia Eckel kende ook al een superstart met twee knappe overwinningen eerst op Marco Warnaar met 20-19 en later op Kees van der Stel met 20-11. een moyenne van 0.671 was top te noemen.

    4e kwalificatieronde
    Joris ging op de goede voet verder en versloeg op het nippertje Jucel Davranmaz met 20-19 en speelde gelijk tegen Stefan Lenting met 20-20 en gaat weer door, nu naar de derde ronde.
    Ronald van Geyt lukte dat niet. De eerste partij ging met 19-20 naar Leon Brouwer en daarna was het heilige vuur gevlogen en ging hij met 8-20 onderuit tegen Aldo Mastromatteo. Sylvia Eckel sneubelde ook. Zij verloor eerst van Ton van Heumen met 12-20 en vervolgens met 5-20 van Wim Vredeveldt.

    3e en 2e kwalificatieronde

    Joris van 't Zelfden

    Joris van 't Zelfden in actie. © Ton Smilde
    Zeeuwse driebanders spelen zich in de kijker
    CAPELLE AAN DEN IJSSEL - Tijdens de Grand Prix driebanden in Capelle aan den IJssel kwamen Joris van ’t Zelfden en Michael Vink tot opvallende prestaties.
    Joop Van Den Oudenhoven 01-07-22, 21:03 Bron: PZC
    Van ’t Zelfden overleefde twee voorronden en werd in de derde eervol uitgeschakeld door een speler uit de eredivisie (Gerwin Valentijn) en een eerstedivisiespeler (Adrie Demming). Tegen eerstgenoemde maakte de jonge biljarter uit Driewegen faam door uit een 8-13 achterstand terug te komen met een serie van 9 en nadat Valentijn op 20-18 als eerste finishte in de nabeurt koeltjes de ontbrekende twee punten te maken voor een gelijkspel. Van Demming verloor hij ruim zodat uitschakeling het verdict was.
    Michael Vink overleefde twee ronden en keert maandag terug in de voorlaatste kwalificatie. Meerten Dallinga verloor twee keer en ligt eruit net als Ronald van Geyt en Sylvia Eckel die een voorronde overleefde, maar in de tweede genadeloos werd afgeserveerd.

    Berry Dallinga plaatst zich ook voor tweede Grand Prix-week
    CAPELLE AAN DEN IJSSEL - Ook Berry Dallinga bereikte de voorlaatste kwalificatieronde in de Grand Prix driebanden van Capelle aan den IJssel.

    Joop Van Den Oudenhoven 03-07-22, 11:25 Bron: PZC
    De Zeeuwse biljarter deed dat zaterdag door in twee voorronden vier overwinningen te boeken. Hij komt dinsdag terug. Michael Vink plaatste zich al eerder, op basis van moyenne. Hij speelt maandag weer.

    Robert van Stevendaal werd na twee nederlagen uitgeschakeld, maar mocht als excuus aanvoeren dat hij zaterdag de gehele dag had gewerkt en ’s avonds moest opdraven tegen twee sterke spelers uit eredivisie en eerste divisie.

     Michael Vink op GP© Camiel Weststraete

    Michael Vink stoomt door naar hoofdtoernooi Grand Prix

    CAPELLE AAN DEN IJSSEL - Driebander Michael Vink uit Groede is er in Capelle aan den IJssel voor de derde keer in geslaagd het hoofdtoernooi van de Grand Prix te bereiken.

    Joop Van Den Oudenhoven 04-07-22, 21:55 Bron: PZC
    In de voorlaatste kwalificatie won de Zeeuws-Vlaming zijn twee partijen overtuigend met 1.190 gemiddeld. In de laatste kwalificatieronde verloor hij zijn eerste partij kansloos met 17-30 van Tom Beemsterboer, maar hij herstelde zich ijzersterk in zijn laatste partij. Die won Vink met 30-11 in 19 beurten (1.578 gemiddeld) van Hans de Groot.

    Donderdag komt hij vanaf 11.00 uur in actie tegen gekende namen als Kai de Zwart, Raymund Swertz en Sam van Etten.

    Q1 en Q. kwalificatie.
    Het is Berry Dallinga net niet gelukt het hoofdtoernooi te bereiken. Gezegd dient te worden dat hij het geluk niet aan zijn zijde had. In de voorlaatste kwalificatieronde won hij zijn beide partijen en ging naar de laatste kwalificatie voor het hoofdtoernooi. De eerste tegenstander, Jack wijnen riep al vrees op maar toen die ook nog eens in 11 beurten bij 30-15 finishte (2.727-1.363) zag het er donker uit voor Dallinga. Zeker ook omdat zijn volgende tegenstrever, Jerry Hermans ook al in 12 beurten had gewonnen. Dallinga vocht als een leeuw tegen Hermans leidde tot 25-24 steeds maar in de slotfase ging Hermans toch als eerste door de finish. Dallinga maakte nog gelijk in de nabeurt 30-30 maar kwam hierdoor net tekort om lucky loser te worden. Dat bleek achteraf nog vervelender toen Dick Jaspers zich afmeldde en Gerwin Valentijn nu als lucky loser naar het hoofdtoernooi mag. Zeeland is met Jean Paul de Bruijn, Joey de Kok en Michel Vink rijkelijk vertegenwoordigt in het hoofdtoernooi dat donderdag begint.

    Hoofdtoernooi.
    Biljarter uit Groede gewogen en te licht bevonden in ‘jongerenpoule’ van Grand Prix
    CAPELLE AAN DEN IJSSEL - Voor driebander Michael Vink uit Groede zit de eerste Grand Prix van het kalenderjaar 2022 erop.
    Joop Van Den Oudenhoven 07-07-22, 22:09 Bron: PZC
    In de ‘jongerenpoule’ trok hij duidelijk aan het kortste eind. De loting had het zo bepaald: de vier jongste deelnemers samen in één poule. Kai de Zwart en Raymund Swertz (beiden 33 jaar), Sam van Etten en Michael Vink (beiden 26 jaar).
    Kwaliteitsverschil was er vooral tussen de eerste drie genoemden en de laatste. Vink verloor eerst van De Zwart (19-40), ging vervolgens met 18-40 onderuit tegen Sam van Etten en tenslotte met 37-40 tegen Raymund Swertz. Wel de partij met het kleinste verschil maar niettemin een derde nederlaag met uitschakeling tot gevolg.
    Vink: ,,Over hele toernooi heb ik een goed gevoel. Ik moet wat meer ritme krijgen, dan sta ik op zo’n dag sterker. Een goede les voor de toekomst, maar ik ben blij dat ik er bij was.‘’

    Jean Paul de Bruijn
    Jean Paul de Bruijn. © Pix4Profs / Peter van Gogh
    Jean Paul de Bruijn gaat als beste naar de achtste finales
    CAPELLE AAN DEN IJSSEL - Driebander Jean Paul de Bruijn uit Hulst heeft zich ongeslagen geplaatst voor de achtste finales van de Grand Prix in Capelle aan den IJssel.

    Joop Van Den Oudenhoven 08-07-22, 22:44 Laatste update: 07:40 Bron: PZC
    Hij versloeg achtereenvolgens Jack Wijnen met 40-22 in 18 beurten, Martien van der Spoel met 40-35 in 20 en Charles Mekes met 40-19 in 24. Daarmee werd hij de beste poulewinnaar van de hele voorronde. Zijn tegenstander zaterdag is Raymund Swertz.

    Joey de Kok uitgeschakeld
    Joey de Kok uit Lewedorp speelde een merkwaardig toernooi. Na een uitstekende en volmaakt gelijk opgaande strijd met Marnix Kruijf werd het 40-40 in 28 beurten (1.428 gemiddeld), tegen Nick Zuikerbuik ging hij hard onderuit met 11-40 in 19 en tegen routinier Raimond Burgman verloor hij met 40-39 in 37 na bijna de hele partij royaal te hebben voorgestaan

    Achtste, kwart en halve finale.
    Ook in de achtste finale zette De Bruijn zijn zege reeks voort. Eerst moest Raymund Swertz eraan geloven en werd overruled met 40-27 in 21 beurten. In de kwartfinale was het de beurt aan Jeffrey Jorissen om te worden afgeslacht. Nu werd het 40-24 voor De Bruijn in 25. In de halve finale volgde dan min of meer verrassend zijn uitschakeling. Tegen Adrie Demming ging De Bruijn na een heel stroeve partij onderuit met 34-40 in 25 beurten. "De koek was op en de tank leeg, na drie partijen kort opeen op een dag."zei hij na afloop. De zege ging ook al verrassend naar Jerry Hermans die zijn eerste Grand Prix zege boekte na winst op Demming met 40-32 in 19.

 

CAPELLE A/D IJSSEL 2021

  • Een groot aantal inschrijvingen (138) belooft een mooi toernooi te worden.
    Uit Zeeland diverse deelnemers waarover U hier wat kunt teruigvinden.
    6e kwalificatieronde
    Joke Breur beet de spits af en won haar eerste partij tegen Joke Martijn met 20-10 in 31 beurten en haar tweede partij met 20-16 van Janine Verkerk in 52. Daarmee was zij door naar de volgende ronde. Sylvia Eckel verging het minder. Zij verloor haar beide partijen. eerst van Maurice de Vré met 20-14 en toen van haar broer Raymond 20-13. Uitgeschakeld maar later als lucky loser opgeroepen voor de vijfde ronde. Raymond Eckel won zijn beide partijen de eerste van Bas Pelgrom nipt met 20-19 en later van zus Sylvia. Berry Dallinga debuteerde in een Grand Prix en ging middels twee vlotte overwinningen ook naar de vijfde ronde.
    5e kwalificatieronde
    Twee vernietigende nederlagen betekende voor Sylvia Eckel einde verhaal. Errst werd het 6-20 tegen Jurgen Zeegers en daarna 5-20 tegen Wim Vredeveldt. Raymond Eckel versloeg in zijn eerste partij Martin de Boer na een sterke partij met 20-8 om daarna met 19-20 te verliezen van Joke Breur met 19-20. Breur verloor eerder met 10-20 van Huub Adriaanse. Eckel ging door en Breur na afloop ook als derde beste. Berry Dallinga won opnieuw twee keer. nu met 20-14 van Ineke Kooistra en met 20-16 van (17 beurten) van Jan Zijlstra.
    4e kwalificatieronde
    Voor Breur viel het doek dan toch na twee nederlagen. Een tegen Frank de Ruiter met 20-11 en een met 20-16 tegen Stephan Rutten. Raymond Eckel vond ook zijn Waterloo. Eerst werd verloren van Roland van Geyt met 13-20 en daarna met 10-20 van Taner Bilgic. Van Geyt begon goed met zijn overwinning op Eckel maar werd daarna genadeloos afgestraft door Frits Broeders 4-20. Berry Dallinga krijgt de smaak te pakken en wint weer twee keer oivertuigend. Tegen Nick Zuijkerbuijk met 20-9 en toen met 2012 tegen Erwin Kivits.
    3e kwalificatieronde
    Berry Dallinga gaat op de ingeslagen weg verder met twee overwinningen al was de eerste wel erg krap, 20-19 tegen Cees Lageweg. De tweede ging een stuk vlotter 20-10 in 16 tegen Peter van der Heijden.
    2e kwalificatieronde
    Berry Dallinga had geen kind aan Stefan Osnabrug 25-15, maar de klapper kwam na een beklijvend gevecht met Wim Pelders met 25-23 in 18 beurten (1.388-1.277). Robert van Stevendaal kwam voor het eerst in actie maar zonder groot succes. Hij speelde 25-25 gelijk tegen Huub Adriaanse en verloor met 20-25 van Bradley Roeten. Uitgeschakeld. Kreeg later nog wel een oproep om in te vallen maar moest in anderhalf uur tijd vanaf Vogelwaarde in Cappele zien te komen en zonder in te spelen van start te gaan. Dat was geen optie.
    1e kwalificatieronde
    Ook nu weer is Dallinga aan het feest. Met twee 25-17 overwinningen tegen Charles Mekes en Aad Buijs komt het hoofdtoernooi steeds dichterbij.
    Kwalificatie
    Joey de Kok stapt vandaag in en dat liep slecht af voor de jonge Lewedorper. De eerste partij word nog gewonnen met 30-27 van Bradley Roeten maar de tweede ging na een riante voorsprong halverwege verloren met 25-30 tegen Jordy de Kruijf. De machine van Berry Dallinga haperde lelijk in zijn eerste partij tegen Bert van Manen 29-30 in 47. De tweede werd wel gewonnen en ook nog goed gespeeld. Albert Kooistra moest er met 30-9 aan geloven in 19 beurten (1.578). Desondanks kwam hij net tekort voor een plaats in het hoofdtoernooi. Een l;aatste strohalm was om als beste derde nog door te kunnen gaan bij een afmelding voor het hoofdtoernooi. Dat werd na dat alle poules waren gespeeld werkelijkheid. Van debutant naar top32.
    HOOFDTOERNOOI
    Dallinga begon goed aan zijn eerste ervaring in een hooftoernooi. Een bescheiden winst op Wilco van Wijk met 40-37 in 44. Zijn tweede partij speelde Dallinga een stuk beter. Bleef keurig in het spoor van Martien van der Spoel maar moest die in de eindfase laten gaan, 31-40 in 28. De derde partij werd er een met twee gezichten. De eerste helft tegen Sam van Etten heerste Dallinga en halverwege leidde hij met 20-10, na de thee ging alles mis. Het gevoel was weg en Van Etten rook zijn kans en sloeg terug. Het verdict viel bij 28-40 in 37. Dallinga maakte in 18 beurten nog 5 caramboles. Weg kans op een stunt en een plek in de achtste finale, maar wel een toernooi om met trots op terug te kijken.

Berry Dallinga

  • ROSMALEN

    6e kwalificatieronde
    De eerste Zeeuwse deelnemers die in actie kwamen waren Joke Breur en Sylvia Eckel. Zonder tegen elkaar uit te komen zaten ze in dezelfde poule. Dat dit niet gebeurde lag aan de resultaten na hun eerste part. Die werd door beiden verloren. Breur kwam met 18-20 nipt tekort in 44 beurten tegen Patrick Kuipers en Sylvia Eckel met 16-20 tegen Peter van Erp, de broer van Jean, The Iceman. De tweede ronde moest de beslissing brengen en die pakte voor Breur het beste uit. Zij won met 20-18 in 41 beurten van Van Erp en Eckel won eveneens, met 20-17 van Kuipers. Daarmee won en verloor elk poulelid een keer. Gevolg was dat moyenne de beslissing moest brengen. Breur werd eerste in de poule met 0.447, Van Erp tweede met 0.413, Kuipers derde met 0.342 en Eckel vierde met 0.313 en dus uitgeschakeld.
    5e en 4e kwalificatieronde
    Drie Zeeuwen waren vandaag actief in de Grand Prix driebanden in Rosmalen. Twee van hen werden uitgeschakeld. Joke Breur ging er als eerste uit in de vijfde kwalificatieronde na een winst- en een verliespartij. Ronald van Geyt overleefde de vijfde ronde na twee overwinningen maar vloog er in de vierde ronde uit na twee nederlagen. Berry Dallinga hield als enige stand. Hij begon in de vierde ronde en won een partij met 20-19 van Toine Dekkers om direct daarna met 18-20 te verliezen van Leo de Jong die uit het niets met 6 uitmaakte. Dallinga werd op basis van moyenne tweede en keert zaterdag terug in het toernooi. Vrijdag komt Meerten Dallinga in actie in de tweede ronde.

    3e kwalificatieronde
    Een Zeeuwse derby bij de mannen tussen Michael Vink en Berry Dallinga opende de zaterdag. Vink trok na een hoogstaand duel met 20-19 aan het langste eind in 18 beurten., 1.111-1.055. Kort daarna won Vink nog eens maar nu royaal met 20-7 van Peter van Erp in 23 beurten. Dallinga vloog uit het toernooi na een tweede nederlaag nu tegen Ivar de Hek, 20-14 in 22. Al met al een ongelukkige dag voor de Sluiskilse hotelhouder, al was de laatste partij wel beneden zijn waardigheid. Vink door naar de tweede ronde.

    2e kwalificatieronde
    Zeeuwse stand-by-driebander laat opeens zijn gezicht weer zien, en hoe!
    ROSMALEN - Driebander Michael Vink uit Groede is het nog niet verleerd. De Zeeuwse biljarter overleefde twee rondes in de Grand Prix in Rosmalen, maar moest toen toch berusten in uitschakeling.
    Joop van den Oudenhoven 24-10-21, 22:51 Laatste update: 24-10-21, 22:53 Bron: PZC
    Vink gold ooit als een groot talent in het Zeeuwse driebanden, maar borg zijn keu al vroeg op. Hij was al enkele jaren uit beeld verdwenen. ,,Ik ben niet per se gestopt. Het was natuurlijk coronatijd en ik heb geen team op dit moment.’’
    ,,Ik sta dus een tijdje stand-by. Ik train en speel nooit meer. Zo’n Grand Prix vind ik nog wel eens leuk om mee te doen. Dat ik nu van Berry Dallinga won en ik wel doorging en hij niet doet me wel deugd.’’
    De twee Zeeuwen troffen elkaar in de tweede kwalificatieronde. In deze ‘derby’ waren beiden niet van plan elkaar ook maar iets toe te geven. Het werd een strijd op het scherp van de snede en de spanning was te snijden zonder dat het hoge niveau werd aangetast.
    Nadat de stofwolken waren opgetrokken, bleek Vink de beste papieren te hebben met een 19-20 overwinning in slechts 18 beurten (1.055-1.111). Toen Dallinga even later zijn tweede partij ook verloor was voor hem het toernooi ten einde. Vink daarentegen won ook zijn tweede partij en ging door. Daar volgde het einde van zijn sprookje met twee nederlagen.
    Vink was terecht tevreden, echter een kanttekening was op zijn plaats. Zijn prestatiecurve kende een neergaande lijn. Hij begon tegen Dallinga met 1.111 gemiddeld, speelde vervolgens 0.869 tegen Peter van Erp, 0.512 tegen Niels van der Vlist en 0.675 tegen Johan Zwiers met uitschakeling tot gevolg.
    De Zeeuwen Robert van Stevendaal en Meerten Dallinga haalden wel de volgende ronde.
    Meerten Dallinga begon laat in het toernooi maar liet zien er thuis te horen. Twee keer won de Zeeuws Vlaming. Beide keren met gedegen maar niet geweldig spel. Maar de punten tellen en die waren voor Dallinga. Eerst moest Ton van Heumen eraan geloven met 25-17 in 38 beurten en daarna was Ton de Hoon de klos met 25-21 in 43 beurten. Maandag keert hij terug in het toernooi. Van Stevendaal won eveneens zijn beide partijen. eerst met 25-19 van Maurice de Vré en daarna met met dezelfde cijfers maar een beurt minder van Ivar de Hek.

    1e kwalificatieronde.
    Meerten Dallinga uit Sluiskil werd in de voorlaatste kwalificatieronde uitgeschakeld na een overwinning van 25-24 tegen Rens Hoeba en een nederlaag 25-14 tegen Reinier Burgemeester. Hij kwam 0.050 tekort voor een plaats in de volgende ronde.

    kwalificatieronde.
    Driebander Joey de Kok uit Lewedorp stunt met overwinning op Nederlands kampioen
    ROSMALEN - Driebander Joey de Kok uit Lewedorp bereikte maandagavond weer het hoofdtoernooi van een Grand Prix.
    Na 30-25 winst in zijn eerste partij op Reggie Brouwers moest hij aantreden tegen regerend Nederlands kampioen Ludo Kools. Het maakte ongekende krachten los bij de jonge Lewedorper. Dat resulteerde in een overwinning met 30-22 in 32 beurten, waarmee hij voor de zesde keer een plek in het hoofdtoernooi bereikte.
    Joey de Kok








    Hoofdtoernooi.
    ROSMALEN - Het scheelde niet veel, maar driebander Joey de Kok uit Lewedorp heeft zich geplaatst voor de achtste finale op de Grand Prix in Rosmalen. Zodoende kan hij nog altijd op jacht naar een evenaring -of zelfs meer- van het voorlopige hoogtepunt in zijn carrière bij de senioren, toen hij vorig jaar in Rosmalen de vierde plaats bereikte.

    Joop van den Oudenhoven 28-10-21, 21:29 Bron: PZC
    De Kok bereikte dit jaar weer het hoofdtoernooi en wist slechts twee van zijn drie partijen in de poulefase te winnen. Zijn eerste partij tegen teamgenoot bij DKM Tools in de eredivisie Roland Uijtdewillegen ging verloren met 40-38, in 40 beurten. De tweede partij tegen Wilco van Wijk ging een stuk beter en werd gewonnen met 40-31 in 31.

    De slotronde tegen Martien van der Spoel moest worden gewonnen om de knock-out fase te bereiken. Lang zag het daar niet naar uit, want De Kok liep achter zijn tegenstander aan. Pas in de slotfase van de partij kwam hij terug in de wedstrijd en pakte de leiding bij 36-34, ging als eerste door de finish en zag Van der Spoel de na beurt missen, 40-38 in 43. Zaterdag komt De Kok weer in actie in de achtste finales.

    Jean Paul de Bruijn met schoon blazoen naar de achtste finales
    ROSMALEN - Driebander Jean Paul de Bruijn uit Hulst heeft zich vrijdag ongeslagen geplaatst voor de achtste finales van de Grand Prix in Rosmalen. Eerder plaatste ook Joey de Kok uit Lewedorp zich daarvoor.

    Joop van den Oudenhoven 29-10-21, 22:06 Bron: PZC
    In de poulefase poederde De Bruijn eerst Sander Jonen (meer kunststoter dan driebander) af en vervolgens Jeffrey Jorissen, die voordien grote indruk had gemaakt met een zege van 40-11 in 17 beurten op Menno de Vries.

    De Bruijn bleef uiterst kalm tegen Jorissen en kwam geen moment in gevaar (40-29 in 30 beurten). Daarmee was de Hulstenaar al geplaatst maar zijn honger was nog niet gestild. In de derde partij moest Menno de Vries eraan geloven met 40-17 in 26.
    Jean Paul de Bruijn

    Achtste finale.
    Dick Jaspers - Joey de Kok 40-13, 11: Dat Joey de Kok de achtste finale zou verliezen verbaasde niemand, de wijze waarop wél. De jonge biljarter uit Lewedorp begon moedig aan de partij tegen de toen nog 61-, nu 62-voudig GP winnaar. Met o.a. een serie van 6, goed verdedigingswerk en wat missers van Jaspers stond het na 8 beurten 12-7 voor de Kok. Daarmee was het feest voor hem ten einde en brandde de Brabander los. Met series van 8, 12 en 13 achter elkaar maakte hij een einde aan de partij. De Kok scoorde nog één keer, 13-40 in 11 beurten. Jaspers tekende voor 3.636 gemiddeld. De Kok kon alleen bewonderend toekijken en terugzien op een prima gespeeld toernooi.

    Achtste finale. Jean Paul de Bruijn - Kai de Zwart 40-21, 33. Een vrij eenvoudige zege voor De Bruijn, die alleen wat tijd nodig had om warm te draaien en vanaf dan snel afstand wist te nemen.
    Kwart finale. Jean Paul de Bruijn - Sam van Etten 40-22, 30: Ook nu masakte De Bruijn even gebruik van de opwarm tactiek om vervbolgens hard toe te slaan.
    Halve finale. Jean Paul de Bruijn - Dave Christiani 40-30, 27: Dit keer nam De Bruijn snel afstand en liet Christiani geen moment het idee dat er wat te halen viel. Dat de Limburger nog tot 30 punten kwam had vooral te makewn met het feit dat De Bruijn nog een paar beurten nodig had voor het laatste punt en Christiani in de na beurt nog een zestal punten wist te maken.
    Finale. Jean Paul de Bruijn - Dick Jaspers 36-40, 23: De finale leverde een schitterend gevecht op tussen twee leeftijdgenoten (56jaar) die al tientallen duels samen uitvochten en waarin Jaspers meestal als winnaar tevoorschijn kwam. Vandaag leek het anders te lopen. De Bruijn nam snel het initiatief en kwam met 15-5 voor na 8 beurten. Toen kwam Jaspers op toeren en nam met een serie de touwtjes in handen, 15-17. halverwege sloeg De Bruijn terug met een serie van 11 en nam de leiding weer in handen en hield die vast tot 36-30. Dan ontbrandt de straalmotor van Jaspers en dat resulteert in een slotserie van 10 en daarmee winst van zijn 62e Grand Prix.
    De Bruijn werd fraai tweede. “Ik heb gestreden voor wat ik waard was. Dick heeft verdiend gewonnen door op het beslissende moment zo’n serie eruit te gooien. Klasse. Ik heb zelf bereikt wat ik me had voorgenomen nl. zoveel mogelijk punten scoren voor de ranking om zo zeker te zijn van deelname aan de Masters.“ De Bruijn moest de eerste GP verstek laten gaan vanwege zijn schorsing door de UMB, waardoor hij geen punten kon noteren. In Doetinchem kan hij in december de kers op de taart zetten.

    Grand Prix Doetinchem
    Als gevolg van de World Cup iun Las Vegas wat minder deelnemers.
    Voor Zeeland opende Berry Dallinga het bal.
    Hij begon in de pq 3 met twee overwinningen. eerst tegen Wim Stroet die met 20-18 in 23 beurten werd geklopt en vervolgens tegen Wim Derogee die er met 20-14 in 14 aan moest geloven.
    Zaterdag komt Michael Vink in actie. De man uit Nieuwvliet begon met twee overwinningen zonder te glanzen. Zijn eerste zege was op Jan Zijlstra die er met 20-16 in 35 beurten aan moest geloven. Zijn tweede overwinning werd met beter spel binnen gehaald en dat was ook nodig want tegenstander Henk van Mourik gaf weinig toe. Na een spannend duel werd het 20-19 in 27 voor Vink die daarmee doorgaat naar de volgende ronde.
    In pq 2 speelde Dallinga eerst gelijk tegen René Dericks met 25-25 in 22 beurten nadat hij in de nabeurt met 6 gelijk had gemaakt. Tegen Frank de Rooij werd weliswaar gewonnen maar was het niveau een stuk lager, 25-21 in 42. Maandag keert Dallinga terug in de pq 1. Meerten Dallinga had zich afgemeld.
    Vink herhaalde zijn honger naar meer. Na een minimale overwinning op Johan Zwiers met 25-24 in 40 beurten volgde een topprestatie tegen Wim Vredeveldt. De jonge Zeeuws Vlaming schitterde met met een wereldpartij die slechts 13 beurten vergde, 1.923. Met 25-9 in 13 beurten vonniste hij over zijn tegenstander en verdiende een plaats in de voorlaatste kwalificatieronde aanstaande dinsdag.

    Unieke score voor Berry Dallinga in Grand Prix, maar niet geplaatst voor hoofdtoernooi.

    DOETINCHEM De hotelhouder uit Sluiskil kende een bijzondere ervaring in de voorlaatste kwalificatieronde van de Grand Prix. Zijn partij tegen Rens Hoeba werd gewonnen met de unieke score van 25-0 in 20 beurten. Tegenstander Hoeba raakte geen bal waar Dallinga sterk speelde en doorlopend scoorde. Ook zijn eerste partij in de poule werd gelijk gespeeld hertgeen voldoende was voor plaatsing in de laatste kwalificatie. Daarin won hij eerst van moeizaam van Peter Berndsen maar ging vervolgens hard onderuit tegen René Dericks met 30-12 in 15. Daarmee zit zijn toernooi er op. Naast Dallinga deed ook Michael Vink van zich spreken. Ingestapt in de tweede kwalificatieronde stoomde hij ongeslagen door naar de voorlaatste schifting die zich dinsdag afspeelt. Vink maakte indruk in zijn tweede partij met een moyenne van 1.923.
    In de voorlaatste kwalificatieronde was het feest voor Vink snel ten einde. In zijn eerste partij tegen Nick Zuijkerbuijk ging hij genadeloos onderuit met 5-25 in 13 beurten. Zijn tweede partij was een stuk beter maar nog niet goed genoeg om te winnen van Rudy Gerritsen, 20-25 in 25 met uitschakeling als gevolg.
    Het hoofdtoernooi met o.a. Jean Paul de Bruijn en Joey de Kok verliep voor beiden moeizaam. Desondanks plaatsten zij zich allebei voor de achtste finales. De Bruijn begon met een ruime winst op Jan Viskil met 40-21 in 25 beurten. Zijn tweede tegen Kay de Zwart was een moeizame en ging verloren met 38-40 in 35. De derde partij ging tegen Jordy de Kruijf die wel ruim werd gewonnen maar ook een matig verloop kende, 40-23 in 36. Met moyennes van 1.600, 1.085 en 1.111 bleef de Hulstenaar flink onder de verwachtingen, maar plaatste zich wel. Joey de Kok begon winnend maar zeer matig spelend tegen Robert Koster, 40-37 in 53 beurten. Zijn tweede tegen Raymond Burgman ging naar verwachting verloren met 24-40 in 31. Ook zijn laatste partij tegen Wilco van Wijk ging verloren al was het verschil minimaal, 39-40 in 32. Het was wel zijn redding want dankzij het moyenne van 1.218 plaatste hij zich voor de achtste finales.
    In de achtste finale verraste De Kok met een fraaie overwinning op Raymond Burgman van 40-30 in 41 beurten en plaatste zich voor de kwartfinale. Jean Paul de Bruijn won ook. Hij klopte Frans van Schaik na een lastige wedstrijd waarin zijn tegenstander maar bleef aanhaken, 40-35 in 26.
    Kwartfinale. Met Jeffrey Jorissen als tegenstander kon Joey de Kok het niet slechter treffen. Immers de Hagenaar maakt de laatste tijd veel indruk en is een van de titelkandidaten nu Jaspers ontbreekt. De Kok, ontspannen na de zekerheid van een plaats in de Masters, trok zich niets aan van de reputatie van Jorissen en tro k sterk ten strijde. Steeds had de jonge Lewedorper het initiatief en hield dat tot het einde vast al kwam Jorissen nog akelijg dichtbij, 40-39 in 28 beurten en een plek in de halve finale die tegen De Bruijn gaat. De Bruijn immers plaatste zich ook middels een stroeve winst partij tegen Paul Bruistens met 40-37 in 42.

    Jean paul de Bruijn Joey de Kok  

    Halve finale. Hét treffen van de halve finale was dat tussen leermeester en leerling, Jean Paul de Bruijn en Joey de Kok. De jongeling was lange tijd de baas in de partij maar met series van twee keer acht en 9 zette De Bruijn nog net op tijd de zaak recht en kwam in de na beurt gelijk, 40-40 in 26 beurten. Een barrage moest de beslissing brengen. De Kok kon zijn zenuwen bij de acquitstoot niet de bass en miste waarop De Bruijn aan een punt genoeg had voor de winst en de finale plaats tegen Huub Wilkowski. De Kok baalde in eerste instantie van zijn misser maar was al snel trots op zijn prestatie in het algemeen en dat niet ten onrechte.
    Finale. De Bruijn had het in die finale geen moment zo lastig als in het duel met de Kok. Wilkowski had niet meer de power om weerstand te bieden tegen een plotseling ijzersterk spelende De Bruijn. Een serie van 17 van de Hulstenaar was het breekpunt in de partij en de finale was geen moment meer een echte finale hierdoor en de winst ging dan ook meer dan terecht naar De Bruijn met 40-16 in 19 beurten, goed voor 2.105 en een hoogste serie van 17.
    Eindstand: 1. Jean Paul de Bruijn, 2. Huub Wilkowski, 3. Joey de Kok , 4. Volkan Cetin.


    Masters 2022
    In de poulefase starten 2 Zeeuwse biljarters, te weten Jean Paul de Bruijn en Joey de Kok. Laatstgenoemde had de loting niet mee en trof een zeer zware poule waar topvorm was vereist om een ronde verder te komen. Dat zat er echter niet in. Drie nederlagen met 3-0 in sets tegen Raimond Burgman, Barry van Beers en Dave Christiani waren het gevolg en daarmee uitschakelingh.
    Jean Paul de Bruijn begin tegen Volkan Cetin en won met 3-1. Ook Sam van Etten moest er met die cijfers aan geloven en hij sloot af tegen Roland Uijtdewilligen met 3-0. Op naar de kwart finale.
    Kwartfinale.
    Daarin was Huub Wilkowski zijn tegenstander, die weliswaar op 0.001 de kwartfinale had gehaald maar het Dick Jaspers knap lastig had gemaakt. Het werd een thriller van de bovenste plank. Wilkowski pakte de eerste set met 8-10. De Bruijn sloeg terug met 10-5 en nam de leiding met 10-2. In de vierde en vijfde set was De Bruijn het gevoel helemaal kwijt en ging 2 keer met 1-10 ten onder. In de zesde set maakte hij na veel spanning en een foutje van Wilkowski gelijk met 10-8 en plots stond er in de beslissende zevende set geen maat op hem. Met 10-1 won De Bruijn en plaatste zich voor de halve finale.
    Halve finale en finale.

    De Bruijn en Anita

    Jean Paul de Bruijn is terug aan de top van Nederland: ‘Moest tot de laatste stoot blijven concentreren’

    BERLICUM - Na twee slopende wedstrijden op een dag is Jean Paul de Bruijn winnaar geworden van de Masters, het officiële Nederlands kampioenschap driebanden bij de elite-spelers.

    Joop Van Den Oudenhoven  Bron: PZC